Sigarayı Bırakma Yöntemleri

20 Şubat 2013 Çarşamba apk file 0 yorum

sigara bırakmak Sigarayı Bırakma YöntemleriHer gün yüzlerce can almasına ve yapılan onca çalışmaya rağmen hala sigara içenlerin, son sigara yasaklarıyla daha da azaldığı gözden kaçmıyor ancak hala bırakmaya çalışıyor fakat bırakmakta güçlük çekiyorsanız doktorların önerdiği bu üç yöntemi de bir gözden geçirmenizi öneriyoruz.
İlk yöntem nikotin bantları ve sakızları. Bu yöntemle kişiye günlük aldığı nikotin miktarına göre bir nikotin bandı ya da sakızı veriliyor. Kişi nikotin ihtiyacını buradan karşılıyor ve sakız ve bantlardaki nikotin miktarı gün geçtikçe düşürülüyor. Bu bantların kalp krizi riski taşıdığı ise uzmanlarca yalanlanıyor. Kişinin bir günde içtiği sigaralardan aldığı nikotinden daha azını barındıran bu bant ve sakızlar sigara bırakmada oldukça etkili olarak gösteriliyor.
İkinci bir yöntem ise bupropriyon etkenli ilaç. Vietnam gazilerine verilen bupropriyon etkenli antidepresanların sigara ve alkol tüketme isteğini azalttığını şans eseri keşfeden doktorlar şu anda dünya sağlık örgütünce de kabul edilen bu ilaçların sigara bırakmada kullanılmasını sağlamış oldular.
Üçüncü yöntem ise vareniklin etkili ilaçlar. Kişi sigara içtiğinde nikotin, beyindeki nikotin reseptörlerine bağlanıyor ve bu da daha çok reseptörün çoğalmasını tetikliyor, böylece bağımlılık pekiştirilmiş olunuyor. Bu ilaç ise bu reseptörlerin arttırılmasını durduruyor ve ömrü 15 gün olan bu reseptörlerin ölmesi sonucu kişi 20 gün gibi bir sürede sigara içmediği dönemlere dönebilmesi amaçlanıyor.
Bu yöntemler elbette sigara bırakmada dünya sağlık örgütünce de kabul edilen yöntemler ancak bu yöntemlerin yanında elbette davranışsal alışkanlıklarıda bırakmak gerekiyor. Bu alışkanlıklardan kurtulmak içinde bol bol su içmek, bulunduğunuz ortamı havalandırmak, sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz anda sigara markanızı değiştirmek, sakız çiğnemek, stres topu – tespih kullanmak size yardımcı olacaktır.

0 yorum: