Omurilik Tümörü Nedir

1 Mart 2013 Cuma apk file 0 yorum
Genel anlamıyla omurilik tümörü omuriliğin kendisinden zarından ve çevre doku olan kemik dokudan omurgadan kaynaklanan tümörlerdir.
Beyin tümörlerinin aksine görülme olasılıkları daha düşüktür. Omurilik zarının dış kısmında oluşan tümörler ekstra dural iç kısmındakiler de intradural tümör olarak adlandırılırlar. Duralın alında olan tümörlerde ikiye ayrılmaktadır. Omuriliğin içinde olmayan duralın altında olan tümörler ve hem duralın altında hem de omuriliğin içinde olan tümörler olarak ayrılmaktadır. Ekstra dural denilen ve duralın dışında oluşan tümörlerde kendi aralarında primer tümörler yani o bölgeden kaynaklanan tümörler veya o bölgeye sıçramış tümörler meta statik olarak adlandırılır.
Duralın dışında olan tümörlerin çoğu meta statik tümörlerdir. Genelde kişiden kişiye değişmesine rağmen meta statik tümörler cilt böbrek göğüs gibi vücudun diğer organlarında bulunan tümörlerin omuriliğe sıçraması sonucunda oluşur. Tümör belirtileri ise haplara inat ağrımaya devam eden ve uykudan uyandıran bel ve sırt ağrıları çok önemlidir ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer belirtileri ise omurgada eğrilik idrar tutamama vücudun bazı yerlerinde güçsüzlük ve duyu problemleridir.
Bu tarz şikâyetleri olan hastalar mutlaka nörolojik tedaviden geçmelidirler. Omuriliği gösteren emarın çekilmesi ve kontrol edilmesi hastalığın tanısında önemli yer tutmaktadır. Genel anlamda omurilik tümörlerinin büyük bölümü mikro cerrahi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Omurilik zarının etrafındaki tümörlerin tedavisinde cerrahi müdahaleyle birlikte radyoterapi ve kemoterapi yöntemi de kullanılmaktadır.

http://www.kalemintersi.com/

0 yorum: