Çocuk Felci Nedir? Nasıl Bulaşır?

20 Şubat 2013 Çarşamba apk file 0 yorum

çocuk felci Çocuk Felci Nedir? Nasıl Bulaşır?Çocuklarda ve gençlerde görülen bu hastalığın sebebi bir virüstür. Genellikle ağız yoluyla virüsü taşıyan kişiden ya da virüs bulaşmış yiyeceklerden yayılan bu virüs vücutta omuriliğe yerleşir ve sinir hücrelerinde iltihaplanmaya yol açar. Etkileri ilk evrelerde kusma, bulantı, halsizlik, baş ve boğaz ağrısı ve bazende ishal olarak ortaya çıkarken tedavi edilmezse ya da gerekli aşı yapılmamışsa çok daha büyük kalıcı sorunlara neden olabilmektedir.
Bacak, sırt, kol ve yüz kaslarında kalıcı işlev bozukluklarına sebep olabilen bu hastalık ülkemizde ve dünyada birçok ülkede küçük yaşlarda aşısı yapıldığı için bir tehlike arz etmemektedir.Hastalığın solunum yollarında işlev bozukluğuna sebep olması yapay solunum olmaması durumunda ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Hastalığın tedavisi ilk olarak Amerika’da bulunmuş ve senelerdir aşı ve hap olarak kullanılabilmektedir.
Hastalıktan korunmanın bir aşamasını her ne kadar aşılar oluştursa da temizlik koşullarına dikkat etmekte oldukça önemlidir. Aşısı yapılan ve böylece hastalığın zayıflatılmış haline bağışıklık kazananlarda ise hastalık sadece hafif bulantılar ve baş ve boğaz ağrılarıyla geçer. Küçük yaşta çocuğu olan annelerin özellikle dikkat etmesi gereken bu hastalık, kalıcı etkilere sebep olduğu için mutlaka önlemi alınmalı ve çocuklarının aşısını asla ertelememeleri gerekiyor.

0 yorum: